Trekkracht & stabiliteit

Trekkracht

Mits u zich aan de maximale massa’s houdt, kan elke auto een caravan trekken. Natuurlijk heeft een auto met een lichte motor (minder dan 1.600 cc) het met een caravan achter zich wat zwaarder. Een caravan ondervindt daarnaast veel luchtweerstand. Zo kan het bij tegenwind voorkomen dat u, afhankelijk van de motor die in de auto hangt, al dan niet regelmatig van de vierde versnelling naar de derde moet terugschakelen.
Ook hellingen beïnvloeden de prestaties. In de bergen moet de motor behalve de auto, inzittenden en bagage ook nog het gewicht van de (belanden) caravan de helling opsjorren. Een auto met iets extra onder de motorkap doet dat wat makkelijk en/of haalt schuinere hellingen. De ideale caravantrekker heeft een groot koppel bij een relatief laag motortoerental.
Maar omdat ook de bandenmaat, de reductie in de versnellingsbak en de eindoverbrenging een rol spelen, kunt u zich het beste laten informeren door de ANWB Caravan Advieslijn. Het telefoonnummer is 088 2692 222 (maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00). Ook automaten presteren vaak goed, mits de koppelomvormer genoeg koeling krijgt. Over de koeling kunt u zich laten adviseren door uw autodealer.

Stabiliteit

Een goede caravantrekker beschikt naast voldoende trekkracht ook over stabiliteit. Dat ligt min of meer opgesloten in het karakter van de auto en is van tevoren niet te voorspellen. De plaats van de achteras verraadt soms iets van de gevoeligheid voor caravans. Hoe dichter deze bij de trekhaak zit, hoe beter dat is. Auto’s met een lange achteroverbouw hebben doorgaans wat meer moeite met een caravan. Bovendien zakt bij zo’n auto de achtervering wat eerder door, maar dat is vaak met hulpveren nog wel op te vangen.