Het juiste rijbewijs

Bij het kiezen van een geschikte caravan speelt ook uw rijbewijs een belangrijke rol. Of u met een bepaalde aanhangwagen mag rijden, hangt namelijk af van z’n gewicht en de categorieën waarvoor uw rijbewijs geldig is. Ook het gewicht van de auto is van belang.

Het gewicht
Het rijbewijs maakt onderscheid tussen aanhangwagens onder 750 kg en daarboven. Hierbij gaat het om het maximum toelaatbaar totaalgewicht, ofwel het gewicht van de lege aanhangwagen plus het laadvermogen (het gewicht dat maximaal aan bagage mag worden meegenomen).

Soort rijbewijs
Met een BE-rijbewijs maakt het niet uit of de aanhangwagen totaal lichter of zwaarder is dan 750 kg. Als u maar rekening houdt met het gewicht dat de auto en de trekhaak maxi-maal mogen trekken. Bij een B-rijbewijs speelt de 750 kg-grens wel een rol. Combinaties waarvan de aanhangwagen lichter is dan 750 kg mag u zonder meer met een B-rijbewijs besturen. Met een rijbewijs B is het trekken van een aanhangwagen zwaarder dan 750 kg ook toegestaan als:
1. Het lege gewicht van de auto hoger is dan het lege gewicht plus het laadvermogen van de aanhangwagen;
2. Het totaalgewicht van de combinatie (lege gewicht plus laadvermogen van aanhangwagen én trekauto) onder de 3.500 kg blijft.

Aslast verlagen
Heeft u een rijbewijs B en is de caravan eigenlijk wat te zwaar voor de auto, dan kunt u er bij veel moderne caravans voor kiezen om de aslast te laten verlagen. Op het kentekenbewijs van de caravan komt dan een lagere totaalmassa (eigen gewicht plus laadvermogen) te staan. Hou er wel rekening mee dat het laadvermogen daardoor afneemt. Ook zou het later van invloed kunnen zijn op de inruilwaarde.